sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Opetusta ohjaavat asiakirjat ammattikorkeakoulussa.




Opetuksen ja ohjauksen suunnittelua ohjaavat ammattikorkeakoulussa  hierarkiajärjestyksessä lait, lakeja täydentävät asetukset, rehtorineuvosto sekä tutkintosäännöt, opetus- ja toteutussuunnitelmat. Ammattikorkeakoululaki määrittelee toimiluvan ja tutkintosäännöt. Toimiluvan saajalla on oikeus harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa toimiluvassa määrätyn koulutustehtävän mukaisesti. Toimiluvassa voidaan määrätä ammattikorkeakoululle myös sen tehtäviin kohdistuvia kehittämis- ja muita velvollisuuksia. Asetus puolestaan tuo esille tutkintoon johtavien opintojen yleiset tavoitteet ja rakenteet. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry  tarkoituksena on kehittää ammattikorkeakoulutusta Suomessa ja luoda yhtenäiset kompetenssit tutkinnoille. 


Yksittäisen ammattikorkeakoulun opetusta ohjaavia asiakirjoja ovat tutkintosäännöt, opetus- ja toteutussuunnitelmat. Opetussuunnitelma luo perusteet tutkintoja varten ja ohjaavat koulutuksen sisältöä ja laatua. Opetussuunnitelmaa voidaan pitää opetusta ohjaavana aapisena ja sen tulisi mukautua työelämän muuttuviin vaatimuksiin. Esimerkkinä Centria ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogin opetussuunnitelma. Opetussuunnitelma tuo esille tutkinnon ydinosaamisalueet, joita yhteisöpedagogilla ovat mm. hengellinen osaaminen, arvo-osaaminen sekä yhteisöllinen- ja yhteiskunnallinen osaaminen. Lisäksi opetussuunnitelma määrittelee koulutusalana ja koulutuksen tavoitekuvauksen.



Toteutussuunnitelma eli totsu on opintojaksokohtainen, jonka tehtävään valittu opettaja/koulutusryhmä tekee ja koulutusvastaava hyväksyy. Yhteisöpedagogi koulutukseen sisältyy valinnaisissa ammattiopinnoissa perheopintojen opintojakso. Kurssin toteutussuunnitelma määrittelee opintojakson sisällön ja opetustavoitteet. Perheopintojen opetustavoite on seuraava: "Opiskelija tietää perheen merkityksen historiassa ja tänä päivänä. Opiskelija hallitsee  lapsen ja aikuisen perheroolit. Opiskelija tuntee kirkon perhetyön kentän. Opiskelija kehittää yhteistyötaitojaan moniammatillisessa perhetyössä."

Tämän perustiedon hankkimisessa hain tietoa violetin operyhmän hyvistä dioista opetuksen ja ohjaamisen suunnittelua ohjaavista asiakirjoista (12.9.2018). Lisäksi luin Finlexin, opetushallituksen ja Centria ammattikorkeakoulun nettisivuja, joista olen upottanut linkkejä tekstiini. Itselle nämä asiakirjat olivat itselleni uusia, koska en ole toiminut opettajana. Asiakirjat jäsentävät hyvin sitä tukirakennetta, joka todellakin ohjaa opettajan opetusta ja oppilaitoksen toimintaa.

sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Ope opintoihin


Opinpolku vie tänä syksynä uusiin opintoihin, sillä olen aloittanut  opeopinnot Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa (AMOK) Oulussa. Samalla pääsen hyppäämään digioppimisen maailmaan, sillä opinnot järjestetään verkossa, tärkeimpänä oppimisalustana toimii Adobe Connet. Tämä tuntuu itsestäni hienolta aluevaltaukselta, sillä yliopisto-opintojani olen suorittanut paljon lähiopetuksena. AMOK:ssa toteutetaan osaamisperusteista oppimista, mikä tuntuu myös mielenkiintoiselta ja uudelta tavalta viedä eteenpäin omaa oppimisprosessia. Katsotaan, mihin tämä opinpolku lopulta johtaa...

Tulen jatkossa käsittelemään tässä blogissa opettamiseen liittyviä aiheita opetussuunnitelmamme mukaan. Blogini toimii siis omana oppimispäiväkirjana ja reflektointialustana omalle oppimiselle. Itse koen oppimisen etuoikeutena ja haluan jakaa saamaani tietoa eteenpäin. Jos olet löytänyt lukijana blogini sivulle ja tekstini herättävät sinulla ajatuksia, niin olisi hauskaa, jos haluat jakaa niitä tänne kommentteihin! 

Diakoninen hoitotyö

 Diakonian viran päivänä julkaistiin kirjoitukseni diakonisesta hoitotyöstä. "Sairaanhoitaja-diakonissat ovat terveydenhuollon laillist...