perjantai 21. helmikuuta 2025

Opiskelijaohjaajan täydennyskoulutus

 Keväällä 2025 olin toteuttamassa terveystieteiden maisteriopintoihini liittyvällä Kliinisen harjoittelun -kurssilla opiskelijaohjauksen täydennyskoulutusta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle eli Pohteelle. Koulutus oli suunnattu peruskoulutuksen käyneille ja jo enemmän opiskelijaohjausta tehneille terveys- ja sosiaalialan ammattihenkilöstölle. Kokonaisuus oli yhden opintopisteen (27h) laajuuinen ja se toteutettiin kahtena etäopetuspäivänä Zoom-oppimisympäristössä. Osallistujia oli noin neljäkymmentä eri puolilta Pohjois-Suomea, Pohjanmaata ja Kainuuta.


Opetus toteutettiin team teaching -menetelmänä niin, että jokainen neljä opiskelijaryhmää koosti aamu- tai iltapäivän opetuksen kokonaisuudessaan. Opetustapahtuman toteuttamiseen ryhmämme valitsimme kognitiiviseen oppimiskäsitykseen perustuvan täydellisen oppimisen mallin (Engeström, 1987). Malli koostuu neljästä eri vaiheesta, joita ovat motivoituminen, orientoituminen, sisäistäminen, ulkoistaminen sekä arvioiti ja kontrolli. Tämän teoriamallin pohjalta rakensimme oman ryhmämme opetuksen aktivoivan luennoinnin ja ryhmätyöskentelyn menetelmillä.


Meidän ryhmämme aloitti koulutuksen ensimmäisen aamupäivä osion. Aiheinamme olivat näyttöön perustuva opiskelijaohjaajien osaamisen malli, ammattipätevyysvaatimukset huomioiva arviointi ja EFN (European Federtion of Nursing Associatioin) -kompetenssiviitekehys, opiskelijaohjaajan rooli ja vastuu arvioinnissa, arviointiprosessi ja oppimistavoitteiden laatu ja opiskelijoiden tukeminen tavoitteiden laatimisessa. Oppimateriaalina tässä opetustapahtumassa koostuvat erityisesti QualMent –hankkeen materiaaleista (Oikarinen ym., 2021; QualMent, 2021; QualMent, 2024) sekä kulttuuriOsaaja –hankkeen materiaaleista (Kulttuuriosaaja hanke, 2025).


Koulutus onnistui hyvin ja saimme sekä osallistujilta että Pohteen osaamiskordinaattoreilta hyvää palautetta opiskelijoiden aktiivisesta mukaan ottamisesta, jolloin koulutuspäivästä muodostui monipuolinen ja kiinnostava. Aiheista erityisesti monikulttuuristen opiskelijoiden ohjauksen esille nostamisesta läpi koko koulutusosion herätti paljon kiinnostusta ja pohdintaa. Olimme sekä omana ryhmänä että iltapäivän ryhmän kanssa tyytyväisiä totetuttamaamme kokonaisuuteen sekä yhteiseen tiimityöskentelyymme.

 

 

Lähteet:

Engeström, Y. (1987). Perustietoa opetuksesta. Valtiovarainministeriö.

Kulttuuriosaaja hanke. Kulttuurinen osaaminen sote-alan työyhteisöissä | Oulun yliopisto Luettu 21.2.2025.

Oikarinen, A., Mikkonen, K., Juskauskiene, E., Kääriäinen, M., Kaarlela, V., Vizcaya-Moreno M. F., Pérez-Cañaveras, R. M., de Raeve, P., Kaučič, B. M., Filej, B. & Riklikiene, O. (2021). Guideline on clinical nurse mentor´s mentoring competence development. Visoka zdeavstvena sola. https://www.qualment.eu/wp content/uploads/2021/11/Guideline_QualMent_final_EN.pdf

QualMent. (2021). Edistynyt opiskelijaohjausosaaminen. Edistyneen opiskelijaohjausosaamisen moduulit I-III. 

QualMent. (2024). Suositus hoitotyön opiskelijaohjaajien ohjausosaamisen kehittämiseksi




                                                Kuva: Leonardo.Ai

Opiskelijaohjaajan täydennyskoulutus

 Keväällä 2025 olin toteuttamassa terveystieteiden maisteriopintoihini liittyvällä Kliinisen harjoittelun -kurssilla opiskelijaohjauksen täy...