perjantai 11. marraskuuta 2022

Lääkehoidon kehittäminen näyttöön perustuvana toimintana


Katkeamattoman lääkehoidon prosessimalli 


Kuvio 1. Näyttöön perustuvan terveydenhuollon malli (Jordan ym. 2016). Kuvion julkaisulupa: JBI 25.10.2018

Opintoihini liittyi Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) arviointiylihoitaja Sami Sneckin luento Lääkehoidon toteuttaminen näyttöön perustuvan toiminnan näkökulmasta.  Luennolla käytiin läpi näyttöön perustuvan hoitotyön prosessimallia (Hotus) ja sen toteuttamista lääkehoidon kehittämisessä yliopistollisessa sairaalaympäristössä. Arviointiylihoitaja Sneck oli työssään kehittänyt lääkehoitoa katkeamattoman lääkehoidon prosessimallina. Luennoitsija avasi kiinnostavalla ja käytännönläheisellä tavalla näyttöön perustuvaa hoitotyön prosessimallia konkretiaksi hänen työpaikallaan ja omassa hoitotyön kehittämistyössä. Lääkehoidon kehittäminen on tärkeää, koska lääkkeiden kysyntä ja tarve kasvaa väestön ikääntyessä ja sairauksien dignosoinnin kehittyessä. Lisäksi  lääkkeitä kehitellään yhä enemmän, joten tarjonta lisääntyy. Ylipäänsä lääkehoito vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, koska ne ovat kemiallisia valmisteita, jotka väärinannosteluna ja otettuna ovat hengenvaarallisia ihmiselle.


Luento sai itsessäni liikkeelle ajatuspyörteitä liittyen siihen, miten voisin omassa työssäni ammattikoulun hoitotyön opettajana hyödyntää oppimaani. Itselleni jäivät erityisesti mieleen HaiPron hyödyntäminen kehitystyössä sekä  lääkkeiden jako- ja antotilanteiden riskikohdat. HaiPro on potilas- ja asiakasturvallisuuttaa vaarantavien haittatilanteiden raportointityökalu, jonne kirjataan sekä läheltäpiti -tilanteet että toteutuneet vaaratilanteet. Tämän raportointijärjestelmän kautta vaaratilanteet tulevat näkyväksi, esihenkilöiden tietoon ja niihin voidaan puuttua paremmin. Tällä luennolla ymmärsin myös sen, että HaiPro -järjestelmän dataa pystyy käyttämään myös hoitotyön kehittämisen seurantamittarina. Tietysti täytyy huomioida, että kaikkia vaaratapahtumia ei välttämättä raportoida järjestelmään.


Lääkkeiden jako- ja antotilanteiden turvallisuuden kehittämiseen liittyy hoitajan antokirjaaminen heti lääkkeiden antamisen jälkeen sähköisiin järjestelmiin. Tähän tarvittiin lääkkeidenjakokierrolla mukana oleva tietokone, joka kulki hoitajan mukana erityisessä kärryssä. Toisaalta jäin pohtimaan, että voisiko tämä toimia myös mobiilisti, jolloin välineiden hankintakustannukset olisivat pienemmät. Lisäksi OYS:ssa tehdyn katkeamattoman prosessimallin mukaisesti lääkkeiden jakamista oli kehitetty niin, että lääkkeiden jaossa ei saanut enää käyttää potilaiden lääkelistojen tulosteita, vaan tiedot katsottiin suoraa sähköisten potilastietojen lääkehoito-osioista. Tämä varmistaa etenkin erikoissaairaanhoidossa sen, että potilaalle annetaan ajantasainen lääkitys. Tästä syntyi itselleni ajatus, että omalla työpaikallani Kpedun Hyvinvointialoilla voisimme kehittää lääkehoidon osaamisen opetusta siten, että lähihoitajaopiskelijamme oppisivat lääkkeitä jakaessaan lukemaan sähköisiä lääkelistoja suoraa tietokoneelta. Tällä tavoin opeteltaisimme turvallisia lääkehoitokäytänteitä. Tämän kehitysidean vien suoraa kollegoilleni työpaikalle.


Tämän kurssin toisen osioin aikana, ja erityisesti tällä asiantuntijaluennolla, opin konkreettisesti näyttöön perustuvan toiminnan rakenteista organisaatiossa sekä yhtenäisten käytäntöjen toimintakäytäntöjen kehittämistä näytön avulla.




Lähteet:

Jordan Z, Lockwood C, Aromataris E, Munn Z. (2016). The updated JBI model for evidence-based healthcare. The Joanna Briggs Institute. Haettu 11.11.2022 osoitteesta https://www.hotus.fi/nayttoon-perustuva-terveydenhuolto/

Sneck, Sami (2019). Katkeamaton lääkehoidonprosessi ja lääkehoidontoimintojen kehittäminen. Haettu 11.11.2022 osoitteesta Katkeamaton lääkehoidon prosessi ja lääkehoidon toimintojen kehittäminen. Erva lääkehoidon koordinaattori, OYS Sami Sneck, TtT, sh - PDF Ilmainen lataus (docplayer.fi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Diakoninen hoitotyö

 Diakonian viran päivänä julkaistiin kirjoitukseni diakonisesta hoitotyöstä. "Sairaanhoitaja-diakonissat ovat terveydenhuollon laillist...