maanantai 21. marraskuuta 2022

Näyttöön perustuva käyttöönotto

 Hotus eli Hoitotyön tutkimussäätiön tarkoituksena on tuottaa ja levittää tutkimusnäyttöä sekä tukea näytön käyttöönottoa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hotus pyrkii edistämään näyttöön perustuvaa toimintaa hoitosuositusten avulla. Hoitosuositukset ovat asiantuntijoiden laatimia tutkimusnäyttöön perustuvia suosituksia sosiaali- ja terveydenhuollossa käytettävien menetelmien vaikuttavuudesta, käyttökelpoisuudesta ja tarkoituksenmukaisuudesta hoitoa tarvitsevalle ja hänen läheisilleen. Hoitosuositusten avulla pyritään parantamaan hoitotyön laatua ja yhtenäistämään perusteettomasti vaihtelevia käytäntöjä. Uusimpia hoitosuosituksia ovat esimerkiksi Palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevan potilaan suunhoito (2022) ja Perheessä tapahtuvan lapsen kaltoinkohtelun riskiolojen tunnistaminen (2022).



Joanna Briggs Instituutti (JBI) puolestaan on kansainvälinen tutkimusorganisaatio, joka kehittää ja toimittaa näyttöön perustuvaa tietoa, ohjelmistoja sekä koulutusta, joka on suunniteltu parantamaan terveydenhuollon käytäntöjä ja terveystuloksia. Instituutti on kehittänyt näyttöön perustuvan JBI-mallin, josta kerroin aikaisemmassa postauksessani. Tämän näyttöön perustuvan terveydenhuollon mallin mukaisesti voidaan hoitotyötä kehittää organisaatiossa systemaattisesti.




Duodecim Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia. Terveyskirjaston sivuilta jokainen suomalainen voi hakea luotettavaa, tutkittua tietoa sairauksista ja niiden oireista, laboratoriotutkimuksista ja lääkehoidosta.





Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksissa käsitellään tärkeitä suomalaisten terveyteen ja sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi. Tavoitteena on laatia ja ylläpitää sekä levittää näyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia ja tukea tällä tavoin terveydenhuollon ammattilaista hoitopäätöstä tehtäessä. Eli tämä sivu on suunnattu erityisesti terveydenhuollon ammattilaisille. 




Evidence-Base Nursing (EBN) julkaisee kriittisiä kommentteja ja yhteenvetoja hoitotyön pätevimmistä tutkimuksista muista kansainvälisistä terveydenhuollon aikakauslehdistä. Sisältöä arvioidaan kriittisesti ja tärkeimmät artikkelit tiivistetään tiiviiksi asiantuntijakommentteiksi, joissa keskitytään julkaisujen keskeisiin havaintoihin ja vaikutuksiin hoitotyön käytäntöön.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Diakoninen hoitotyö

 Diakonian viran päivänä julkaistiin kirjoitukseni diakonisesta hoitotyöstä. "Sairaanhoitaja-diakonissat ovat terveydenhuollon laillist...